onsdag 16 juni 2010

Matematik - Startsida - UR

Här finns intressanta saker om mattehistoria, matteskräck, gyllene snittet och mycket mer.

Matematik - Startsida - UR

Jag har just hitta möjligheten att direkt klicka på "Blogga detta" när jag är på en webbsida. Smidigt.

tisdag 15 juni 2010

Mitt första besök på Flickr

Jag har lagt upp några bilder från ett besök på Kolmården.

http://www.flickr.com/photos/51125167@N05/show/

Vi var faktiskt inne och klappade vargarna. Kolla den lille noshörningen, även en sådan kan vara söt.

måndag 14 juni 2010

Tecknad film om kvantfysik på YouTube

Jag har varit runt och tittat på olika fysikfilmer på YouTube. Denna tecknade film om hur partiklar och vågor uppför sig i en dubbelspalt var trevlig tycker jag.

Att bädda in den i min blogg var i princip lätt, jag fick komma på att ändra storlek i html-koden annars syntes inte hela.



lördag 12 juni 2010

Jag har för första gång tagit en liten filmsnutt och försöker nu importera den till min blogg. Ska bli spännande att se om jag lyckas. Min katt heter Fegis, men han lever inte upp till sitt namn längre. Visst är han söt?

måndag 7 juni 2010

Sista momentet i fysik, hur kunde vi använt digitala medier mer?

Jag har så få fysikelever på Komvux att jag måste samköra Fy A och B varje termin. Det fungerar och ibland blir det faktiskt riktigt bra. Sista momentet redovisades genom att ena gruppen fick besvara frågor som andra gruppen ställt. Fy A skrev ner frågor under rubriken "Fråga en modern fysiker!" som B-eleverna besvarade (det kunde handla om atomens innersta, vad man sysslar med i CERN eller om rymdfärder och kosmologi). Fy B skrev frågor "Fråga en energiexpert!" som A besvarade (fördelar och nackdelar med olika energiformer, hur man ska spara energi i hemmet och vad som är bäst att köra bilen på: el, etanol eller biogas).


Naturligtvis använde eleverna Internet för att hitta svar på frågorna de fick, men vid redovisningen gav de svaren muntligt med något litet stöd av whiteboard. De hade en väldigt bra redovisning utan digitala medier, men jag funderade i alla fall: hur kunde vi gjort? För mig är det mesta nytt och oanvänt: bloggar, wikis, ... Eftersom både frågor och svar var så bra hade jag önskat att det sparats och kanske kommit andra till del, film på Youtube kanske?