tisdag 28 juni 2011

Strängteori - kan den förklara allt?

Problemet som fysikerna har (att få till en teori för allt) kan kanske få en lösning. Kvantmekanik och relativitetsteori har än så länge inte kunnat förenats. Nu träffas gräddan av forskare inom detta område i Uppsala.
Lyssna här: Lyssna: Ulrika Björksten om strängteorin
Ulf Danielsson har skrivit en läsvärd bok "Den bästa av världar" som inte kräver speciella förkunskaper. Rekomenderas!

torsdag 23 juni 2011

Att skapa en bok av Wikipedia-sidor är lätt

Jag testade Linns idé och här har ni några sidor om Pythagoras sats. Men jag är tveksam till att ha detta som en lärobok, det blir ojämnt i kvalitet. Jag skulle vilja plocka ut delar av sidor och bilder för att kunna skräddarsy för de elever som det gäller i så fall.

Prezi - hoppas du inte blir yr

Jag har svårt för presentationer som gör en åksjuk. Men jag kände att jag ville pröva Prezi. Man kan ta en Powerpoint-presentation och göra om till Prezi, vad det nu ska vara bra för??
Här några bilder om värme och temperatur:

söndag 19 juni 2011

fredag 17 juni 2011

Ordbok i iPhonen

Tänk så bra! Jag läser en engelsk roman och det brukar vara jobbigt i början. Att slå upp ord tar tid och då tappar man flytet i texten. Men med appen Översätt går det snabbt.

onsdag 15 juni 2011

Besök Naturhistoriska museet i Stockholm i sommar!

Under sommaren har de en trevlig utställning om sjungande insekter:

Har du hört talas om Dolbears lag? (Jag ska använda den som en matteuppgift på funktioner.)

Cosmonova har intressanta filmer. Jag passade på att se Antarktis. Fantastiskt landskap och så kommer man så nära sälar och pingviner! Man får också veta lite om utforskningen av kontinenten under 1800-talet. Filmen gjordes i början på 90-talet. Nu bedriver man bl a neutrinoforskning här. På en fysikdag i Västerås i maj fick jag höra Per-Olof Hulth berätta om Ice Cube. Man använder en kubikkilometer sydpolsis för att studera strålning som bildas när en neutrino växelverkar med isen. Målet är att förstå vad den mörka materien består av.

tisdag 14 juni 2011

Härlig sommarbild med mobilen

Nu har jag sommarlov. Jag tänker ägna lite tid åt kursen, hur mycket det blir får vi se. Önskar dig som läser det här en skön sommar!