söndag 18 december 2011

Vikten av att använda språket - även i matte

När man bara läser eller lyssnar sker ingen språkproduktion. När man deltar i interaktiva övningar tänjer man på gränserna och utvecklar språket. Den mest användbara interaktionen är problemlösande dialog. 
Detta har jag hämtat från en intressant artikel i tidningen KOM, en bra tidning om vuxenutbildning.
Artikeln utgår från ett projekt med samarbete mellan svenska som andra språk och matematik, där man arbetar laborativt och använder bloggskrivande som loggbok. Härligt att läsa om hur eleverna arbetar kreativt och förändrar sin attityd till matematiken samtidigt som deras språk utvecklas.
Lärarna har tagit del av pedagogisk forskning (och hänvisar till F Marton och P Gibbons) och deltagit i en konferens i Singapore. Marton hade vid  en föreläsning betonat vikten av att arbeta med skillnader när man lär sig. Hur ska man t ex kunna lära sig vad linjära funktioner är, om man inte samtidigt får stöta på andra sorters funktioner? "Kontraster ger lärandet en knuff."
Innehållet har stor relevans för matematiklärare på alla nivåer. Försök få tag på tidningen och läs!

tisdag 13 december 2011

Synen på matematik och matematikundervisning

Tänk att det finns så mycket missförstånd och konstiga uppfattningar kring matematik!
I inlägget som jag länkar till  - Misconceptions About Math - beskrivs fem sådana:

1. Mattte är en massa regler som man måste komma ihåg!
2. Matte är torrt och tråkigt - inget kreativt ämne.
3. Att vara bra i matte är att ha många rätt på mattetest.
4. Man kan skryta med att man är "dålig i matte" - och det accepteras.
5. Undervisningen i matte ska vara traditionell - så tycker föräldrar (och jag märker detta hos mina vuxenstuderande)

Terminen närmar sig sitt slut och det är dags för utvärdering. Har jag lyckats ta död på några av dessa missuppfattningar? Har eleverna fått en aning mer positiv inställning till matematik under terminen? Vilken attityd förmedlar de till sina barn?  

Jag har försökt få stor variation i undervisningen, tagit in många laborativa moment, varierat redovisningsformer, använt digitala resurser  t ex en matteblogg ... framför allt har jag försökt visa att jag själv tycker matte är roligt.
Just nu damp det ner ett nyhetsbrev från Mattesmedjan och därifrån vill jag citera: "Det viktiga är att ha som mål att öka sitt eget intresse och engagemang. När man har upptäckt något givande berättar man om det för eleverna."

torsdag 8 december 2011

Julföreläsning i Faradays anda

Jag var till Stockholm med fysikeleverna i tisdags kväll. Det såg ut ungefär som på  Faradays tid, föreläsarna (dock inte publiken) var klädda i frack och visade med mycket humor massor av trevliga experiment. Tydligen en varje år återkommande begivenhet. Om du inte varit där, planera inför nästa december (eller gå på någon annan föreläsning under terminen) och ta med eleverna. De uppskattade föreläsningen!
 
Bild: Faraday Michael Christmas lecture

Mobil-appar kan skapa intresse för matten

I ma A ska ju eleverna komma i kontakt med grafritande hjälpmedel och vi har ett antal grafritande miniräknare att låna ut under lektionstid. Bland eleverna på Komvux är ofta matteintresset svalt och att lära sig använda grafritare uppskattas sällan. Nu tipsade jag en elev, som har en iPhone, om att det fanns appar för detta.
Och tänk igår ritade hon upp grafer med hjälp av en app GraphCalcPro. Hon skrev in en linjär och en exponentiell funktion och kunde sen enkelt förstora i fönstret och flytta graferna för att göra avläsningar. Mycket smidigare än inställningarna som de andra måste göra på räknarna.
Så här såg grafen ut när jag testade själv med min iPhone: