söndag 29 januari 2012

Vad är en bok?

Du tror kanske att du vet, men läs Boken av Rasmus Fleischer, så inser du att det inte längre är självklart.

En materiell behållare för ett innehåll? E-bok, ljudbok, print-on-demand, ... vilken digital text kan räknas som en bok? Varje digital text kan lätt göras till en materiell bok av en Espresso Book Machine. Wikipedia-artiklar säljs som böcker av robotförlag; samma författarnamn kan stå bakom hundratals böcker. Elever får lära sig källkritik: man ska inte lita på Wikipedia, pappersböcker däremot förväntas ha genomgått kvalitetskontroll.
Boken har ingen copyright-© utan ett kopimi-K, författaren uppmanar till kopiering och hoppas att boken blir spridd.


2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag tycker det är väldigt intressant det du tar upp! Det väcker frågor om hur trovärdighet medieras och hur ett begrepp förskjuts. Vad betyder bok? Är den materiell analog eller digital? Kan den vara imaginär? Finns det digitala artists books?

En begrepp som alltid är spännande och som är nära förknippad med källkritik är sanning. Har du funderat över vad sanning är för dig?

IngridJ sa...

Svår fråga: vad är sanning? För vem? Och när? Vem avgör? Det som är sanning idag är kanske inte sanning imorgon? Är sanning relativ? Känns inte bra.

Inom naturvetenskapen finns krav på att ett försök ska kunna göras om och ge samma resultat för att det ska kunna tas som sant. Men i andra sammanhang?

Roligt att få en kommentar, det händer inte så ofta.