söndag 29 januari 2012

Vad är en bok?

Du tror kanske att du vet, men läs Boken av Rasmus Fleischer, så inser du att det inte längre är självklart.

En materiell behållare för ett innehåll? E-bok, ljudbok, print-on-demand, ... vilken digital text kan räknas som en bok? Varje digital text kan lätt göras till en materiell bok av en Espresso Book Machine. Wikipedia-artiklar säljs som böcker av robotförlag; samma författarnamn kan stå bakom hundratals böcker. Elever får lära sig källkritik: man ska inte lita på Wikipedia, pappersböcker däremot förväntas ha genomgått kvalitetskontroll.
Boken har ingen copyright-© utan ett kopimi-K, författaren uppmanar till kopiering och hoppas att boken blir spridd.


lördag 21 januari 2012

Skola i rysk 1800-talskonst

Tänk så annorlunda det är nu! Det här är två av de fantastiska konstverk som jag såg på Nationalmuseum i söndags. Den grupp artister som kallades Peredvizhniki skildrade samhället i Ryssland i slutet av 1800-talet.

Titta på de här två bilderna i skolmiljö:
Den nya flickan av Emily Shanks, 1892 (den första kvinnliga medlemmen i gruppen) och I skoldörren av Nikolaj Bogdanov-Belskij, 1897



En imponerande utställning!

lördag 14 januari 2012

Distanskurser - bra med IKT

Den här terminen ska vi på Komvux erbjuda distanskurser på 10 veckor i flera kurser; för min del gäller det gymnasiekurser i matte och fysik. Den första 10-veckorsperioden startar nu på måndag med Ma A, Ma D och Fy A. (Resten av mattekurserna samt Fy B kommer nästa 10-veckorsperiod).

För fysiken kommer vi att ha ett frivilligt lektionspass i veckan för de elever som kan och vill. Då blir det genomgång, tillfälle att diskutera och experimentera ... Varje vecka ska någon form av uppgift lämnas in. Vi har också startat blogg för kommunikation kring fysikämnet.

Första veckans arbete handlar om ljusets reflektion och brytning. Förutom anvisningar i boken vad gäller teori och uppgifter ska eleverna arbeta med denna simulering:

Veckouppgiften blir att svara på frågor i ett arbetsblad till simuleringen.
Det är alltid spännande att dra igång något helt nytt. Någon som läser detta som har erfarenhet av distansundervisning? I så fall vill jag gärna att vi utbyter erfarenheter.

onsdag 4 januari 2012

För den uppfinningsrike ... i Barcelona

Ett nytt intressant museum, muséet för ideér och uppfinningar, i Barcelona:

 Jag köpte en handske för tvättklämmor, jättefiffigt, eller hur?
Du kanske ser att jag bytt foto i bloggen? Profilen klipptes till med sax på några få minuter i Parc Güell. 4 euro för en klippning, och folk stod på kö, så han tjänade bra.

Miró-utställningen såg jag QR-koder på en del av konstverken.
Koden var kopplad till mer info på Wikipedia, till exempel på ett annat av konstverken Still Life with Old Shoe. Bra sätt att enkelt få mer information.